Hoe lang gaat een refurbished Laptop mee? 

Wist u dat een laptop veel langer meegaat dan 3 tot 5 jaar?

De meeste mensen zijn in de onderstelling dat een laptop 3 tot 5 jaar mee gaat.

Wist u dat het merendeel van zakelijke laptops een leven lang mee gaat?

Het is echt zo. De hardware in een zakelijke laptop is gebouwd op stabiliteit 24/7. Vaak zijn deze laptops heel duur en daardoor niet aantrekkelijk voor de consumentenmarkt of het MKB.


Maar de laptop wordt toch langzaam op den duur?

Dat was zo in het verleden bij iedere laptop. Dit kwam doordat er een harde schijf in een laptop zat. Dit lijkt op een DVDtje in een doosje waar de data vanaf- en opgeschreven wordt. Nadat er veel data verplaatst is op een schijf wordt het zoeken naar de benodigde data voor de gebruiker een langdurig proces. Maar dit is jaren geleden opgelost met een SSD, ofwel Solid State Drive. Dat wil zeggen dat in dat doosje waar normaal een schijfje zit, nu geen schijfje meer zit maar chips. En bij chips maakt het niet uit hoeveel data er verplaatst is.


Met een SSD in een laptop wordt deze dus niet meer langzaam?

Dit is niet altijd helemaal waar. Natuurlijk kan een laptop op den duur te oud worden waardoor de processor, het geheugen of zelfs het moederbord langzaam wordt tegenover de standaarden die we op dit moment gewend zijn.

Maar in 9 van de 10 gevallen is dit nog lang niet zo en al helemaal niet bij zakelijke laptops. Deze worden gebouwd op snelheid.

U kunt dit vergelijken met een Ferrari. Op het circuit zal een nieuwe Ferrari een oude van 8 of 10 jaar een betere tijd neerzetten maar dat wil niet zeggen dat het met de oude Ferrari niet mogelijk is om met gemak 120 km/u te rijden.

De meeste mensen gebruiken een laptop voor dagelijkse dingen zoals surfen, video’s kijken en Word of Excel te gebruiken. Hiervoor hoeft een laptop helemaal geen topprestaties te leveren. Hij is in principe 60km per uur aan het rijden terwijl hij gebouwd is voor topsnelheden.

Een kleine kanttekening, als u video- en beeldbewerking of zwaarder nog, AutoCAD wilt gaan gebruiken dan komt u met een oude laptop niet meer uit de voeten. Maar daarbuiten zult u nog jaren plezier beleven van een wat oudere zakelijke laptop.

 

Wat kost dan een zakelijke laptop gemiddeld?

Een basismodel zoals de HP ProBook of Dell Latitude ligt ergens tussen de € 1200 en € 1700. Dit zijn nog geen racemonsters waar u AutoCAD op kunt draaien. Hiervoor zit u meer in de prijsklasse van € 2000 tot € 3000.

Uiteraard is het goed te begrijpen dat u geen € 1000 euro uit wilt geven aan een nieuwe laptop om vervolgens 60km/u te gaan rijden.

Daarom is Refurbished een perfecte aankoop.


Wat is refubished?

Refurbished wil letterlijk zeggen, gereviseerd. Dit is een gebruikte laptop van een bedrijf geweest die helemaal is nagekeken, schoongemaakt en geïnstalleerd met een nieuwe Windows versie en omdat deze voor een bedrijf afgeschreven zijn kunnen ze opnieuw verkocht worden met een aanzienlijke korting.  

Hoe weet ik of het een zakelijke laptop is?

Dat is vrij eenvoudig omdat dit maar een selectief aantal laptops zijn, hoofdzakelijk maken 3 fabrikanten laptops voor de zakelijke markt. Dat zijn HP, Dell en Lenovo. Acer heeft ook een zakelijke serie maar na vele laptops gezien te hebben van al deze merken zien we bij Acer niet veel verschil tussen hun zakelijke en particuliere kwaliteit.

Dit zijn de zakelijke series waar u naar uit moet kijken:

  • HP ProBook
  • HP EliteBook (beter dan ProBook)
  • HP ZBook
  • Dell Latitude
  • Dell Precision
  • Lenovo ThinkPad


Is dan alleen een zakelijke laptop goed?

Iedere laptop kan goed zijn maar dit is vooraf moeilijk te zeggen. Het beste waar u in dit geval naar kunt kijken is waar dat u de laptop aanschaft. Kijk vooral naar de reviews of loop even binnen wanneer mogelijk om te kijken hoe de laptops eruit zien. Het zit hem hier in het refurbish proces en hoe goed een verkoper omgaat met de slechtere producten die hoofdwaarschijnlijk ook binnenkomen. 


Waar moet ik op letten bij het kopen van een refurbished laptop?

Bij de aanschaf van een refurbished laptop is het vooral belangrijk dat de laptop goed gecontroleerd en gereviseerd is. Dit heeft in het algemeen meer te maken bij de winkel waar u hem koopt dan met de laptop zelf. Als een winkel een goed proces heeft om laptops te refurbishen en kwaliteit checks goed worden uitgevoerd dan zit het in de meeste gevallen wel goed. 

Een goede winkel kunt u vinden door een beetje onderzoek te doen naar de winkel zelf. Let vooral op de reviews die een winkel heeft en zorg ervoor dat deze over het algemeen goed zijn. 


Bent u van plan om een refurbished laptop aan te schaffen? 

Kijk dan eens bij onze refurbished laptops, hier vind u vast en zeker een geschikte keuze. 


Rob Michiels Posted by Rob Michiels