Zelf In 8 stappen Windows 10 installeren

Zelf In 8 stappen Windows 10 installeren

1. Windows 10 downloaden. 

Voordat u Windows 10 kunt installeren moet u het hulpprogramma van Windows 10 downloaden. Dit kan via de website van Microsoft.

Klik hier op de blauwe knop met Hulpprogramma nu downloaden. 


2. De juiste versie selecteren. 

32 bit ondersteund een maximaal van 4GB geheugen. 64 bit ondersteund theoretisch gezien 16,8 miljoen terrabyte. Dus geen zorgen meer over te weinig RAM ondersteuning.

De meest recente processoren maken gebruik van een 64 bit architecture. U kunt deze het beste selecteren en mocht hij bij installatie aangeven dat de processor geen 64 bit ondersteund kunt u er altijd voor kiezen om alsnog de 32 bit versie te downloaden.


3. Windows 10 op een USB stick zetten. 

Kies nu voor USB flashstation. Een ISO bestand (ook wel ISO image genoemd) is een complete representatie van een CD of DVD. Als u de losse ISO image download moet u deze op een later tijdstip met andere software op de USB stick zetten. 


4. Windows 10 installatie laden. 

Nadat u de Windows 10 ISO op de USB hebt gezet is het tijd om te starten met de installatie van Windows. Zorg dat de computer volledig is uitgeschakeld en stop de USB-stick in de computer. Vervolgens gaat u hem opstarten via het boot menu. Bij zakelijke laptops is dit vrij eenvoudig door het herhaaldelijk indrukken van de knop F9 (HP) of F12 (Dell). Ieder merk heeft zijn eigen boot menu key. 

Bij particuliere laptops is dit vaak iets lastiger omdat hier de boot menu key uitgeschakeld staat of deze helemaal niet bestaat. U kunt het opstarten via de USB mogelijk maken in het bios. Dit doet u door herhaaldelijk op de knop F2 (Dell) of F10 (HP) te drukken. Ook hier heeft ieder merk weer zijn eigen manier voor. 

Wilt u erachter komen hoe dit werkt bij uw laptop zoek dan even op internet het type laptop en bios key of boot menu key.

Let op!
Het aanpassen van instellingen in de bios kan ervoor zorgen dat de laptop niet goed of helemaal niet meer functioneert.


5. Windows 10 installeren. 

Selecteer de juiste harde schijf waarop u Windows 10 wilt installeren. Bij een lege harde schijf is er geen partitie aanwezig en kunt u eenvoudig op volgende klikken waarna Windows zelf een partitie op de schijf maakt en Windows hierop installeert. Heeft u nog een andere harde schijf in de computer zitten zorg er dan voor dat u de goede selecteert zodat Windows niet over bestaande data heen schrijft. 

U kunt de andere harde schijf herkennen doordat deze vaak al een partitie heeft en hier een naam bij staat. 


6. Activeer Windows 10 met een licentie. 

Nadat u Windows 10 heeft geïnstalleerd is het tijd om Windows te activeren. Het activeren van Windows 10 kunt u doen met een geldige Windows 10 Licentie

Het activeren van Windows kan op 2 manieren.
1) U kunt naar het activatie scherm gaan door linksonder op de start knop te klikken.  Vervolgens klikt u op het tandwiel instellingen en gaat u naar Bijwerken en beveiliging. Hier ziet u links in de balk activering staan. 

2) Dit is de snelle manier om te navigeren in Windows en hierbij hoeft u nauwelijks iets in te klikken. 
Druk op de Windows toets linksonder op het toetsenbord . Type vervolgens het woord activering in waarna u de bovenste optie selecteert. Als het goed is komt u nu in het activering scherm terecht. 

U kunt nu Windows 10 activeren door te klikken op Productcode wijzigen. Vul hier de licentiecode in en klik vervolgens op Activeren. 


7. Windows 10 updaten.  

Nu is het tijd om Windows 10 te updaten. Ook dit kan weer op 2 manieren.

1) Klik op start linksonder in het beeldscherm. Klik vervolgens op het tandwiel Instellingen en selecteer daar Bijwerken en beveiliging. In de meeste gevallen begint Windows automatisch met het zoeken naar updates. Nadat deze zijn gedownload klikt u op Nu installeren zodat Windows de updates installeert. 

2) De snelle manier is weer de Windows toets linksonder op het toetsenbord  indrukken waarna de startbalk omhoog komt. Type nu in update waarna u de bovenste optie selecteert. Klik vervolgens op Nu installeren.


8. Alle drivers installeren. 

In veel gevallen weet Windows welke drivers de computer nodig heeft en zal hij deze ook voor u installeren. Soms is het echter niet mogelijk omdat Windows de drivers niet op zichzelf gevonden kan krijgen. 

U kunt dit nakijken door te klikken op de Windows toets linksonder op het toetsenbord . Type vervolgens apparaatbeheer in en selecteer de bovenste optie. Als er drivers bij zijn die niet zijn geïnstalleerd kunt u dit zien door een klein geel uitroepteken links naast de driver. 

Om deze te installeren moet u eerst achter komen om welke driver het gaat zodat u deze kunt zoeken op het internet. Klik met de rechtermuisknop op de driver en selecteer Eigenschappen. Ga nu naar het tabblad details en selecteer bij Eigenschap: Hardware-id's.

 

Klik vervolgens weer met de rechtermuisknop op de bovenste en selecteer Kopiëren. Zoek deze driver vervolgens op Google zodat u hem kunt downloaden en kunt installeren. Mocht u niets gevonden krijgen kunt u het ook proberen door de naam van uw laptop en de naam van de driver te zoeken in Google. 

Doe dit vervolgens met alle drivers en u bent klaar met het installeren van Windows 10.


Gefeliciteerd!

U heeft Windows 10 geïnstalleerd, geactiveerd, ge-update en de drivers geïnstalleerd. De computer is nu klaar voor gebruik.    

Rob Michiels Posted by Rob Michiels