Advies: Waar moet ik op Letten bij het Kopen van een Goede Laptop

Advies: Waar moet ik op Letten bij het Kopen van een Goede Laptop

Waar wilt u de laptop voor gaan gebruiken? 

Dit is de belangrijkste vraag die u moet stellen om erachter te komen welke laptop het meest geschikt is. Er zijn verschillende doeleinden waarvoor een laptop gebruikt kan worden. Als u bijvoorbeeld alleen maar wat surft op internet of zo nu en dan een Youtube filmpje kijkt dan is een basis model al voldoende. Gaat u er zwaar werk mee doen zoals bijvoorbeeld Autocad, video- en beeldbewerking dan kunt u het beste kiezen voor een laptop met een zware videokaart. Denk hierbij aan een mobiele workstation. Is hij bedoeld voor studie dan is het fijn om een wat kleinere en lichtere Ultrabook te nemen waarvan de accu lekker lang meegaat. 

Ook kunt u afweging maken voor een grote of kleine laptop. Dit heeft er vooral mee te maken of u hem vaak meeneemt of dat hij altijd op dezelfde plaats staat. Een groter scherm kijkt plezieriger maar is uiteraard minder goed voor mobiliteit. 

Een geschikte laptop zoeken hoeft helemaal niet moeilijk te zijn als u weet waar u op moet letten. Ik heb een checklist samengesteld zodat u de perfecte laptop kunt selecteren op basis van uw eigen behoeftes. 

Ten slotte heb ik nog een laptop uitgekozen voor als u helemaal geen tijd wilt besteden aan het zoeken naar een geschikte laptop. Deze alleskunner heeft van alles het beste en voor een hele mooie prijs. Dit is tevens onze best verkochte laptop en niet geheel zonder reden. 


Checklist voor het kopen van een laptop.


1. Groot of klein

Wil u een laptop die u vaak mee moet nemen dan is een grote laptop niet zo handig. U kunt dan het beste kiezen voor een wat kleinere laptop, bijvoorbeeld 14 inch of kleiner. 

Voorheen was een grote laptop ook vaak krachtiger en sneller dan een kleine maar dit verhaal gaat niet meer op in de meeste gevallen. Ook kleine laptops kunnen tegenwoordig extreem krachtig zijn. 

Een grote laptop is meestal wel een stukje zwaarder dan een kleine laptop. Een HP EliteBook 820 met 12 inch scherm weegt 1,33kg terwijl zijn grotere broer, de HP EliteBook 850 met 15,6 inch scherm 1,88kg weegt. Dit zijn beide Ultrabooks waarvan het gewicht meevalt maar tot 3kg is een laptop goed mee te nemen.

Een 14 inch is fijn als u hem vaak mee moet nemen. Als hij zo nu en dan eens meegenomen moet worden dan zou ik een 15,6 inch kopen.


2. Het scherm

Ook hier kunt u weer de afweging maken of u de laptop veel meeneemt of dat hij altijd op dezelfde plaats staat. Heel simpel gezegd kunt u op een groot scherm meer zien dan op een klein scherm. Wilt u bijvoorbeeld 2 pagina's in Word naast elkaar zetten dan is een 17 inch scherm aan te raden. 

De meest doorgaande maten zijn 14 inch voor mobiliteit en 15,6 inch voor als hij niet om de paar minuten meegenomen hoeft te worden. Deze 2 maten zijn het meest praktisch. Kleiner of groter wordt vaak gebruikt voor speciale eisen of doeleinden. 

De resolutie bepaald hoe scherp het beeld is en geeft aan hoeveel pixels er in een beeldscherm zitten. Bij laptops zijn de meest doorgaande resoluties HD (1366x769), HD+ (1600x900) en Full HD (1920x1080). 

Voor normaal gebruik is een HD scherm voldoende. Wilt u liever wat meer kwijt kunnen op een beeldscherm dan is HD+ aan te raden omdat u hier meer vrijheid heeft met het inzoomen en uitzoomen op bijvoorbeeld een Word of Excel bestand. 

Als u vaak films kijkt of games speelt dan is een Full HD wel fijn. Ook voor AutoCAD, video- en beeldbewerking is een Full HD aan te raden omdat het beeld hier merkbaar scherper is en u hier meer op kunt zien. 


3.  De processor

Intel maakt al een aantal jaar gebruik van de term Core i. Zo hebben zij in laptops de Core i3, Core i5 en Core i7 processoren. Hoe hoger het cijfer, des te meer prestaties de processor levert. Buiten Intel is er ook nog AMD die processoren maakt. AMD is wat goedkoper maar Intel maakt betere processoren van hogere kwaliteit. Ik zal daarom Intel even als voorbeeld nemen. 

Bij de processor gaat het om de snelheid in gigahertz, afgekort naar GHz. Als we kijken naar de 2de generatie Core i processoren dan is de snelheid onderverdeeld in:

Core i3 -> 2,10GHz tot 2,40GHz 

Core i5 -> 2,30GHz tot 2,60GHz

Core i7 -> 2,70GHz tot 2,80GHz

Buiten de snelheid hebben we ook nog het aantal cores op een processor. Bij Intel Core i processor zijn er dat 2 of 4. Ook wel Dual Core of Quad Core genoemd. 

Een Core i5 blijkt voldoende snelheid te leveren voor 99% van het gebruik. Gebruikt u de laptop voor video- en beeldbewerking of AutoCAD dan is een Core i7 processor aan te raden. 

Gebruikt u de laptop omdat dit noodzaak is maar werkt u net zo lief op een tablet of telefoon dan is een Core i3 voldoende. 


4. Het geheugen

Het geheugen zorgt ervoor dat de data die door de processor verwerkt moet worden hierin opgeslagen wordt omdat de processor niet alles tegelijk kan verwerken. 4GB is tegenwoordig de standaard. 

Bent u een normaal gebruiker dan is 4GB voldoende. Werkt u met grote bestanden of programma's dan is 8GB wel aan te raden. 

Het bij plaatsen van geheugen kan overigens altijd nog. U kunt ook kijken of 4GB voldoende is en dit later upgraden als u erachter komt dat u meer nodig heeft. 


5. De harde schijf

Bij de harde schijf is het vooral belangrijk dat u voldoende ruimte heeft. Windows maakt gebruik van ongeveer 40GB waarna u de rest kunt gebruiken voor programma's of bestanden. 

Heeft u heel veel bestanden zoals bijvoorbeeld foto's of video's dan zou ik voor een 500GB harde schijf kiezen. 


HDD of SSD. 

Een afkorting die gebruikt wordt voor harde schijf is HDD ofwel, Harddrive. De afkorting SSD staat voor Solid State Drive. Dit kan het meest eenvoudig uitgelegd worden met een afbeelding. 

Dit is een HDD. Op het kleine ronde schijfje worden fysieke enen en nullen geschreven zoals dat ook gebeurd op een CD of DVD. Aan de arm zit een laser die de enen en nullen leest en schrijft. 

Het nadeel is dat dit langzaam is tegenover de rest van de componenten in een laptop. Na een bepaalde tijd van installeren en deïnstalleren van programma's raken de enen en nullen verspreid over de harde schijf waardoor de laptop langzamer wordt. Hiervoor hebben ze defragmentatie voor uitgevonden. Een programma dat alle enen en nullen die bij elkaar horen weer netjes achter elkaar zet. Echter heeft dit vaak weinig effect en zal dit de laptop niet aanzienlijk sneller maken. 

Dan hebben we ook nog een SSD. 

Zoals te zien zitten hier alleen maar chips op. Hier worden de enen en nullen digitaal opgeslagen wat veel sneller is. De controller chip weet precies waar de enen en nullen zich bevinden waardoor er niet meer fysiek gezocht hoeft te worden. Een bijkomend voordeel is dat een SSD niet verzadigd naarmate er veel programma's geïnstalleerd en deïnstalleerd worden. Waarbij een HDD er ongeveer 30 tot 50 seconden over doet om Windows te laden, doet een SSD dat in 15 seconden, ook als deze ouder wordt. 

Gebruikt u veel harde schijf ruimte dan is een HDD de beste keuze omdat SSD gigabytes duur zijn. Gebruikt u niet veel harde schijf ruimte of slaat u alle bestanden op een externe harde schijf op dan is een SSD aan te raden.


6. Kwaliteit

Als laatste moet u een afweging maken om te kiezen voor een zakelijke of particuliere laptop. Zakelijke laptops zijn kwalitatief vele malen hoger en kunnen zeker tegen stoten, trillingen, stof en vocht. Ook de stabiliteit van de hardware en levensduur ligt bij een zakelijke laptop hoger dan bij een particulier model. 

Omdat grote bedrijven vaak alle ICT apparatuur hetzelfde willen houden worden laptops daar om de 2 tot 4 jaar vervangen waardoor er een overschot ontstaat aan erg dure laptops. Hierdoor kunnen zakelijke laptops vaak voor een aantrekkelijke prijs aangeboden worden. Dit is bij particuliere modellen niet het geval. 

Als het mogelijk is zou ik altijd een zakelijke (refurbished) laptop aanraden omdat hier de waarde voor uw geld hoger ligt als bij een particuliere laptop. 


Heeft u helemaal geen tijd of zin om te zoeken naar de beste laptop dan heb ik hier een laptop voor u die voldoet aan alle eisen. Snel, krachtig en niet al te groot. Tevens onze best verkochte laptop. 

De HP EliteBook 8570w 

Rob Michiels Posted by Rob Michiels